Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χρήστες του Ίντερνετ που καταδικάστηκαν για σχόλια στο Facebook

 Σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε 24χρονος Βρετανός χρήστης του Ίντερνετ, ο οποίος δημοσίευσε στο Facebook σχόλια στα οποία έκανε λόγο για φόνο 200 μαθητών στις ΗΠΑ.

Ο Ρις Έλιοτ είχε προβεί στα εν λόγω σχόλια λίγο καιρό μετά το αιματηρό περιστατικό στο σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ το Δεκέμβριο. Μία ημέρα μετά τα σχόλιά του, 3.000 παιδιά κρατήθηκαν μακριά από τα σχολεία στην κομητεία Γουόρεν στο Τενεσί, λόγω πανικού Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, σε μία 15χρονη η οποία τον επέκρινε για τα σχόλιά του, ο ίδιος απάντησε πως «έχεις επιλεγεί για να δεχτείς μία από τις σφαίρες μου αύριο».

Ο Έλιοτ, από το Φόσγουεϊ, Σάουθ Σιλντς, χαρακτηρίστηκε ως «Internet troll», όταν γνωστοποιήθηκε η εκστρατεία εκφοβισμού του. Κατά τη δίκη του στο δικαστήριο του Νιούκαστλ, ο δικαστής έκανε λόγο για αδικήματα με κίνητρο «τίποτα παραπάνω από την κακία με στόχο την προσωπική ικανοποίηση». Η καταδίκη σε 28 μήνες φυλάκισης έλαβε υπόψιν την ομολογία ενοχής και τη δήλωση μετάνοιας από πλευράς του Έλιοτ.

Ο 24χρονος είχε κάνει προσβλητικά και απειλητικά σχόλια σε σελίδες αφιερωμένες στη μνήμη εφήβων που είχαν σκοτωθεί σε τροχαία, υπό ψευδώνυμο. Μετά από προειδοποιήσεις, συνέχισε να γράφει στο ίδιο πνεύμα, απειλώντας πως θα πάρει όπλα και θα σκοτώσει τουλάχιστον 200 πριν αυτοκτονήσει. Το FBI επικοινώνησε με τη βρετανική αστυνομία, η οποία βρήκε ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο. Ο Έλιοτ παραδόθηκε μόνος του, λίγο πριν συλληφθεί από αστυνομικούς. Όπως είπε, δεν περίμενε πως τα «αστεία» του θα προκαλούσαν τέτοιες αντιδράσεις.

Ο Έλιοτ δεν είναι ο μόνος που έχει φυλακιστεί λόγω σχολίων στο Facebook. Ο Τζάστιν Κάρτερ, (ΗΠΑ) 19 χρονών, είναι στη φυλακή από το Φεβρουάριο, λόγω σχολίου του σε άλλον παίκτη στο League of Legends όπου έγραφε ότι θα ανοίξει πυρ σε νηπιαγωγείο.

Επίσης, ο Μάθιου Γουντς (Βρετανία) καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση για απρεπή σχόλια σχετικά με τις αγνοούμενες ανήλικες Έιπριλ Τζόουνς και Μάντλιν ΜακΚάν. Οι Τζόρνταν Μπλάκσο και Πέρι Σάτκλιφ- Κίναν (Βρετανία) καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση ταραχών, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η 18χρονη Πόλα Άσερ (ΗΠΑ) φυλακίστηκε για δύο ημέρες όταν αρνήθηκε να διαγράψει σχόλιό της όπου αστειευόταν για τροχαίο ατύχημα για τα οποίο ευθυνόταν η ίδια, κατά το οποίο είχε χτυπήσει αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έφηβοι.

Ακόμη, ο Κάμερον ντʼΑμπρόσιο, μαθητής λυκείου στη Μασαχουσέτη, συνελήφθη μετά τη δημοσίευση στίχων από ραπ τραγούδι του ίδιου, οι οποίοι θεωρήθηκαν τρομοκρατική απειλή, καθώς αναφέρονταν στις βόμβες στη Βοστώνη.

Στο Μπαγκλαντές, ο Μοχάμαντ Ρουχούλ Αμίν Καντάκερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση μετά από σχόλιό του στο οποίο ανέφερε ότι επιθυμούσε να δει την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να σκοτώνεται σε τροχαίο. Αξιοσημείωτη ήταν η περίπτωση του Ντέιβιντ Βόλκερτ στις ΗΠΑ, που συνελήφθη αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος λόγω συνομιλιών με ένα προφίλ που υποτίθεται ότι ανήκε σε μία έφηβη ονόματι «Τζέσικα Στούντεμπακερ», αλλά στην πραγματικότητα ήταν η πρώην γυναίκα του (και ο ίδιος το είχε αντιληφθεί).

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr